Op de koffie bij…. Civoba

Op dinsdag 19 maart zijn we op de koffie geweest bij Civoba. De inkoopvereniging van Schiedam als het gaat om bakkerijgrondstoffen! Bekijk hun website om ze beter te leren kennen.

Sinds 1989 op de polder.

Logo Civoba

Waar het allemaal begon

Om naar het begin te gaan, gaan we een behoorlijke stap terug in de tijd. Naar 1930. 1930 was een pittige tijd voor de bakker. Veel middelgrote bakkers redde het niet meer en ook de kleinere ondernemer zat tegen de muur aan. Dat deed het trio Steens besluiten om groter na te denken. Samen met andere bakkers hebben ze inkoopvereniging Civoba kunnen oprichten. Met succes! Want kleinkinderen van deze bakkers en andere leden zijn nog steeds lid van de vereniging.

Hoe gaat het nu met de vereniging?

Je kunt zeggen dat de insteek van de vereniging over de jaren niet veranderd is. Het voornaamste doel blijft alsnog kostenverlaging door gezamenlijk de inkopen te doen, wel valt er steeds vaker op dat de leden verschillende wensen beginnen te krijgen. Waardoor inkoop op grote schaal iets ingewikkelder begint te worden.

Het interview

Voor wie jullie nog niet kennen, wat doen jullie eigenlijk?

We zijn een inkoopvereniging met de bakker als lid. In 1930 gingen een hoop bakkers los hun inkoop doen. En kleinere aantallen zijn vaak in verhouding prijziger. Meer is minder betalen. Alle grondstoffen komen bij ons binnen, worden tijdelijk opgeslagen en verspreid naar de leden. Dit doen we alweer bijna 95 jaar. 

Waarom zijn jullie lid geworden van de vereniging en wat verwachten jullie van ons?

Ik denk dat mijn voorgangers al lid waren van de OVGP. Maar in de huidige tijd zeker waardevol. Er gebeurt veel op de polder en samenwerken is op zijn plek. Zoals de verbouwingen en de situaties met de erfpacht. 

Wat vinden jullie mooi aan de polder en wat mag er wel anders?

De ligging en uitvalswegen. Veel van onze leden komen uit de regio en kunnen we makkelijk bereiken. Wat kan er anders? Hmm, goede vraag. De buitenruimtes, zeker in de nachtelijke uren. Het wordt toch als een plek gezien om rond te hangen.

Hoe denk je dat lokale ondernemersverenigingen zoals deze kunnen bijdragen aan een sterker ondernemersklimaat?

Een nieuwjaarsreceptie doet het altijd wel goed. Het gevoel waar een vereniging voor staat proberen terug te krijgen. 

Bekijk je onze communicatie uitingen? (Website, nieuwsbrief)

De website bekijk ik niet. De nieuwsbrief af en toe wel. 

Als je een advies zou geven aan andere ondernemers die twijfelen over het lidmaatschap, wat zou dat dan zijn?

Er is altijd een waarde om samen te werken op bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld als het gaat om de buitenruimtes, veiligheid of personele vraagstukken. 

En tot slot, hoe zie jij de toekomst van je bedrijf in relatie tot de steun van de ondernemersvereniging?

Voor nu blijven we een slapend lid.